dilluns, 19 d’octubre del 2009

Euskadi viu en democràcia?


Euskadi, 2009: Patxi López lehendakari amb el suport del PP. Molts diuen que Euskadi ha deixat enrere l’etapa del nacionalisme basc, i que estem entrant en un moment polític on els sentiments nacionalistes “regionals” (basc i català principalment) ja no preocupen a la població.

Segons la meva opinió (i crec que no dic res nou afirmant això), la política del PP i el PSOE per a apropiar-se a qualsevol preu del govern basc i apartar Ibarretxe del mig és clara: PNV governa sempre amb el suport de l’esquerra Abertzale, per tant el que cal fer és il.legalitzar aquest partit a qualsevol preu. Solució: s’inventen una llei només i exclusivament per a aquest objectiu, la llei de partits, que diu que un partit que no condemni la violència ha de ser il.legalitzat i per tant dissolt... i evidentment, no pot fer govern amb el PNV (cal tenir en compte que tot i l’absència de l’esquerra abertzale a les eleccions el PNV va perdre per ben poquet). Ho trobo del tot indignant. Des de quan és un delicte “deixar de fer” alguna cosa??? Jo entendria que si es fes apologia de la violència per a aconseguir un objectiu polític s’actués en contra d’aquest partit... però des de quan per a no condemnar la violència? I posats a fer, ja que tenim la llei de partits... el PP no hauria de condemnar també la violència a la guerra d’Iraq? Que no s’han matat moltíssimes més persones en aquesta guerra que en la violència exercida per ETA? Això sí, que quedi clar: portar a Espanya a una guerra IL.LEGAL és completament democràtic i no passa res, però no condemnar la violència és motiu per a fer fora un partit de l’escena política. En quin país vivim, sisplau?

I no contents amb això... durant aquesta setmana han detingut Arnaldo Otegi per reunir-se amb un grup de gent i intentar crear un nou partit. Quin gran delicte! En la societat democràtica en què se suposa que vivim, si comets un delicte, te’n vas a la presó. I si no el comets, com a ciutadà tens el dret de crear un partit polític, només faltaria. Si Otegi ha comès algun delicte, que se’l jutgi en conseqüència, i si no, que el deixin viure en pau perquè és un ciutadà amb els mateixos drets de reunió i associació que qualsevol altre. El fet que el detinguin perquè suposin que crearà un partit i que aquest partit no condemnarà la violència és ridícul. Des de quan es deté algú perquè se suposa que “delinquirà”?

Fets com aquest només aconsegueixen que la població basca es radicalitzi encara més. La població i els partits independentistes o nacionalistes d’Euskadi no estan rebent un tracte democràtic en l’Espanya del s. XXI. El referèndum d’Ibarretxe (preguntar a la població basca si vol o no la independència), prohibit, el seu partit d’esquerres independentista, il.legalitzat i sense possibilitat de tornar-se a crear... Pel nacionalisme basc, doncs, queda clar que la via democràtica queda impossibilitada. La via de la violència i el terrorisme, evidentment també. Així doncs, quin és el camí a seguir?

2 comentaris:

  1. T'has deixat un altre punt que també és important.

    Amb la "obligació" de la condemna al terrorismes el que s'està fent és eliminar el valor de l'acció de condemnar ja que s'obliga als partits a condemnar-la per a poder "existir". Es transforma un acte de sinceritat i solideritat en una tràmit burocràtic, en una formalitat necessària per a no ser exclós del circ polític.

    ResponElimina
  2. Sincerament, no crec que busquin realment que Otegi i els seus condemnin la violència d'ETA. El que volen simmplement és una excusa per il.legalitzar-los. En el cas que l'esquerra Abertzale complís el que se'ls demana, llavors es traurien una altra llei de la màniga demanant, per exemple, que tots els dirigents polítics han de dormir abraçats a la bandera espanyola... el que realment compta és fotre'ls fora de la política.

    ResponElimina